Jika dahulu topik makanan sihat dipandang serong dek kerana kurangnya pendedahan dan seleksi menu yang mampu memancing perhatian. Kini, generasi remaja semakin giat mengatakan ya kepada gaya hidup berkhasiat malahan bisa membuatkan ramai terliur. REMAJA bersama zomato.com himpunkan lima kafe sihat yang wajib kamu cuba bulan ini.

 

1. Raisin’ The Roof Bukit Damasara

Menyediakan hidangan berasaskan sayuran dengan cara masakan Barat membuatkan sesiapa sahaja sanggup bertukar arah menjadi vegetarian! Antara menu wajib cuba adalah psitachio falafel wrap yang menggabungkan sayuran bersama mint yogurt di dalam roti tortilla. Jangan lupakan juga kek gluten-free chocolate lava yang merupakan antara best seller.

 

2. The Raw Power House Desa Sri Hartamas

Latar belakang pemilik yang mempunyai darah Jepun dan menetap di San Francisco memungkinkan percampuran cita rasa menu yang cukup unik di sini. Mulakan eksplorasi rasa dengan menu roti yang lengkap dengan topping pelbagai seperti salmon salai.

 

3. HALE Menara Hap Seng Kuala Lumpur

Tidak dapat melepaskan gian terhadap fast food? Perbaiki kandungan menu anda di HALE yang menawarkan seleksi makanan ringan dengan kualiti yang jauh lebih sihat. Paling mencuri tumpuan adalah mixed red rice with green curry chicken & pineapple salsa. Terliur bukan hanya pada nama saja? Paling penting, harganya makanan di sini cukup berpatutan.

 

4. Chai Bar Oasis Ara Damansara

Jika ramai yang mengatakan tidak kepada menu salad buat pengalas perut, pasti kamu tidak boleh katakan tidak kepada seleksi salad segar di Chai Bar. Dengan jumlah 75 jenis bahan dan 15 jenis sos dressing sudah memadai untuk menaikkan selera. Kamu wajib untuk mencuba menu fusion seperti salad ‘California Girls’ ala Jepun dan versi ‘Bibimbap’ mereka.

5. Epic Fit Meals Co Damansara Perdana

Khas buat yang tidak berkesempatan untuk keluar, Epic Fit Meals ada menawarkan khidmat delivery sepantas 30 hingga 45 minit. Makanan sihat tidak pernah terasa semudah ini. Terdapat beberapa pilihan menu yang diilhamkan dari lokasi antarabangsa seperti Hercules (Greece), Tex Mex (Mexico) dan banyak lagi. Sos yang dicipta seperti barbeku, apple salsa dan tzatziki juga cukup unik.