Perbezaan Jenis Kasut Sukan

JENIS-JENIS KASUT SUKAN
Running Shoes

Atlit perlu memakai kasut dengan lebih impak kusyen. Kasut lari direka untuk memberikan penyerapan kejutan maksimum keseluruhan kaki. Seperti kasut juga harus mempunyai kawalan tumit yang baik. Walaupun bukan untuk merawat semua, kualiti kasut ini membantu dalam  berjalan / sukan mencegah “shin splints”, tendinitis, sakit tumit , tekanan fraktur dan sindrom berlebihan yang lain.

Walking Shoes

Jika berjalan adalah sukan anda atau saranan doktor anda untuk rawatan kardiovaskular, pakailah kasut ringan. Penyerapan kejutan tambahan di tumit kasut dan terutamanya di bawah bola kaki (kawasan metatarsal ). Ini akan membantu mengurangkan sakit tumit ( fasciitis plantar dan pam lebam ) dan juga keradangan dan kelembutan dalam bola kaki ( metatarsalgia ). Kasut dengan sedikit bulat tunggal atau jumpelang bawah juga membantu dengan mengalihkah berat dengan lancar dari tumit ke jari kaki sambil mengurangkan kuasa-kuasa di seluruh kaki. “Walking shoes” mempunyai lebih ketegaran di hadapan supaya anda boleh “roll off” jari kaki anda daripada liku seperti yang anda lakukan dengan “running shoes”.

Aerobic Shoes

Kasut untuk aerobik harus ringan untuk mengelakkan keletihan kaki dan mempunyai penyerapan kejutan tambahan di tunggal di bawahnya bola kaki (kawasan metatarsal ) , di mana tekanan yang banyak berlaku. Jika boleh, bersenam di atas permaidani.

Tennis Shoes

Pemain tenis memerlukan kasut yang menyokong kaki semasa gerakan pantas “side-to-side” atau perubahan dalam berat badan. Kasut yang menyediakan kestabilan di bahagian dalam dan luar kaki adalah pilihan yang penting. Fleksibiliti dalam tunggal di bawahnya bola kaki membolehkan berulang, pergerakan ke hadapan cepat bagi tindak balas yang cepat di net. Anda perlu penyerapan kejutan kurang sedikit dalam kasut jika anda bermain tenis atau sukan raket yang lain. Di gelanggang lembut, pakai kasut soled lembut yang membolehkan cengkaman
yang lebih baik. Di gelanggang keras , perlu ada tapak kasut yang mempunyai bunga yang lebih besar.

Basketball Shoes

Jika bola keranjang adalah sukan anda, pilih kasut dengan tebal, tapak yang sengit. Ini memberikan kestabilan tambahan apabila berjalan di gelanggang. Kasut tinggi bahagian atas menyediakan sokongan apabila mendarat dari lompatan dan boleh membantu mencegah kecederaan buku lali.

Cross Trainers

Kasut “Cross Trainers” menggabungkan beberapa ciri di atas supaya anda boleh mengambil bahagian dalam lebih daripada satu sukan. Seorang “Cross Trainers”
yang baik harus mempunyai fleksibiliti dalam kaki depan yang anda perlukan untuk berjalan digabungkan dengan kawalan sisi perlu untuk senamrobik atau tenis.

Kembali ke Atas