9 Pengurusan Kewangan Buat Pasangan Baru

9 Pengurusan Kewangan Buat Pasangan Baru

Perbincangan yang baik di antara pasangan pengantin baru mengenai pengurusan kewangan perlu dilaksanakan dengan bijak. Anda berdua perlu ketahui kebaikan dan keburukan dari setiap tindakan yang dilakukan.

1. Berbincang mengenai kewangan

Jadikan topik kewangan sebagai kepentingan utama bersama pasangan bermula dari sebelum melangkah ke alam perkahwinan. Pastikan anda berdua memahami kepentingan perancangan kewangan agar tidak terbeban hutang sebelum dan selepas majlis perkahwinan.

2. Menetapkan matlamat simpanan anda

Tetapkan matlamat untuk setiap simpanan. Sebagai contoh, adakah simpanan ini untuk digunakan masa hari persaraan anda atau untuk simpanan pendidikan anak-anak dan sebagainya.

3. Membuka dan kongsi akaun bank bersama

Pada masa kini anda boleh menggabungkan akaun bank bersama pasangan. Contohnya, pembelian rumah akan melibatkan pembayaran dari kedua-dua belah pihak. Maka, toleransi dan kerjasama dengan pasangan perlu dieratkan agar permasalahan kewangan dapat diselesaikan secepat mungkin.

4. Menyediakan tabungan di rumah

Sediakan simpanan tabungan di rumah, sama ada simpanan wang kertas RM1 atau syiling. Ini sangat penting untuk kegunaan di masa yang tidak terduga.

5. Merangka bajet kewangan anda dan suami

Rangka bajet penggunaan duit untuk makanan, makan di restoran, dan hiburan untuk sebulan. Ketepikan duit perbelanjaan dan simpanan. Anda tidak boleh berbelanja melebihi had. Di samping itu, hutang juga dapat dielakkan.

6. Berbelanja mengikut bajet yang ditetapkan

Anda perlu pastikan duit belanja harian adalah mencukupi. Sebagai contoh, agihkan perbelanjaan harian di dalam sampul surat untuk sehari. Dengan itu, anda akan lebih berhati-hati dalam berbelanja.

7. Melakukan mesyuarat kewangan secara mingguan dan bulanan

Bincangkan bajet bulanan bersama suami, dan lunaskan segala hutang terlebih dahulu untuk bulan tersebut. Dengan ini, wang anda akan lebih mudah untuk diuruskan pada peringkat seterusnya.

8. Memulakan simpanan persaraan

Simpanan kewangan amat penting di hari ‘usia emas’ anda nanti. Jangan menangguh simpanan persaraan yang penting buat anda dan pasangan.

9. Mengelakkan dari berhutang

Ketahui jumlah hutang anda dan mencatatkan segala hutang yang telah dilangsaikan. Mulakan hari anda tanpa bebanan hutang.

hiasan

Kembali ke Atas