Tempat Menarik Di Pulau Langkawi

langkawi

Makam Mahsuri

Makam Mahsuri merupakan tempat yang dipercayai di mana Mahsuri binti Pandak Maya dikuburkan di Pulau Langkawi, Kedah. Cerita rakyat menyatakan Mahsuri dikuburkan di tempat dia melepaskan nafas terakhirnya selepas dia dihukum bunuh kerana fitnah dan iri hati  di Padang Mat Sirat. Semasa di hukum beliau bersumpah Pulau Langkawi tidak akan aman dan makmur selama 7 keturunan.

langkawi2

Pantai Cenang

Pantai Cenang merupakan lokasi paling ramai dikunjungi kerana kemudahan seperti restoran, hotel serta chalet bajet, pusat hiburan dan kedai cenderamata mudah ditemui di sepanjang lokasi ini. Pantainya pula berpasir halus umpama kristal berkerlipan ketika disinari cahaya matahari dan dikelilingi oleh pokok kelapa. Pantai Cenang juga terkenal dengan keindahan matahari terbenam dan di sebelah malamnya pula dipenuhi dengan pelbagai aktiviti, selagi cahaya neon menyala selagi itulah pantai tersebut hidup dengan pelbagai gelagat pengunjung.

 

langkawi3

ATMA Alam Batik Art Village

Atma Alam Batik Art Village adalah sebuah kompleks yang mempamerkan pelbagai eksklusif buatan tangan serta cetakan seni batik yang termasuk bahan pakaian, lukisan dan kraf. Ia telah ditubuhkan oleh pasangan Aza Osman dan isterinya Roshadah Yusof, juga dikenali sebagai Sada yang merupakan seorang artis Batik terkenal. Pengunjung boleh membuat reka bentuk batik mengikut citarasa sendiri. Selain itu, di sini juga terdapat galeri songket dan seni kontemporari. Ia dibuka setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 8 malam.

 

langkawi4

Langkawi Cable Car

Langkawi Cable Car di Gunung Mat Cincang semestinya menjadi tarikan wajib bagi setiap pengunjung baru ke pulau ini. Ia membawa anda dalam satu perjalanan sejauh 1.7 km ke atas Gunung Mat Cincang. Setibanya di atas puncak anda boleh turun dan berjalan ke platform untuk melihat pemandangan Pulau Langkawi.

 

langkawi5

Pulau dayang bunting

Pulau ini kelihatan seperti seorang wanita berbaring di belakang beliau yang adalah 6-7 bulan mengandung, dan dengan itu nama tasik itu terbentuk. Merupakan tasik air tawar ini dikelilingi oleh gunung yang diliputi dengan hutan tebal. Tasik ini terbentuk apabila gua bawah air yang besar runtuh. Anda juga akan melihat pembentukan batu kapur yang besar.

 

langkawi6

Pulau Beras Basah

Ini adalah sebuah pulau yang mempunyai  pemandangan yang meluas ke laut dan pasir putih yang lembut dan indah. Ia merupakan tempat yang hebat untuk pencinta pantai dan perenang.

 

langkawi7

Underwater World

Underwater World Langkawi merupakan salah satu akuarium air laut terbesar dan segar di Asia Tenggara. Sejak permulaan operasinya pada 26 Ogos 1995, ia telah menjadi salah satu yang mesti melawat destinasi pelancongan di Langkawi dan telah menarik sebilangan besar asing dan juga pelancong tempatan. Ia dibina untuk meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan memulihara hidupan akuatik yang beharga.

Sebenarnya banyak lagi tempat-tempat menarik di Langkawi, Nak tahu lebih lanjut Jom ke Langkawi !!

 

Article Credit : Zaty Yazid.

 

Kembali ke Atas