Perbezaan Zumba, Pilates, Piloxing, Jazzercise dan Tabata. Senaman yang Sinonim Dengan Wanita.

Sebagai wanita, kesihatan tubuh badan adalah amat penting dan perlulah dijaga. Walaupon usia semakin meningkat, senaman hendaklah dilakukan secara konsisten untuk memastikansistem tubuh badan dapat berfungsi dengan baik terutamnya sistem kardiovaskular. Selain itu, bersenam juga memberi banyak manfaat seperti membantu mengeluarkan toksin dalam badan melalui perpeluhan serta dapat mencantikkan kulit. Pelbagai senaman yang boleh dilakukan bersama rakan-rakan mahupun ahli keluarga seperti jogging, bermain badminton, berenang dan berbasikal. Tambahan pula, kelas-kelas tarian senaman wanita juga turut diadakan untuk menarik minat para ibu dan wanita berkerjaya yang sibuk dengan urusan seharian supaya bersama-sama meluangkan masa untuk bersenam. Antara kelas-kelas senaman wanita yang semakin mendapat perhatian adalah seperti zumba, pilates dan juga tabata. Berikut adalah sedikit pencerahan yang membezakan jenis-jenis tarian senaman ini.

 

  1. Zumba

Zumba melibatkan pergerakan tarian dan aerobik yang dilakukan dengan muzik yang rancak. Koreografi menggabungkan hip-hop, soca, samba, salsa, merengue dan mambo. Squats dan lunges juga termasuk. Zumba Fitness, pemilik program Zumba, tidak mengenakan yuran perlesenan kepada gim atau pusat kecergasan untuk mengadakan kelas zumba. Kira-kira 15 juta orang mengambil kelas Zumba secara mingguan di lebih 200,000 lokasi di seluruh 180 negara.

 

  1. Pilates

Joseph Pilates , pengasas kepada senaman Pilates mempersembahkan kaedahnya sebagai seni pergerakan terkawal, yang seharusnya kelihatan dan terasa seperti senaman dan bukan terapi apabila diwujudkan dengan betul. Jika diamalkan dengan konsisten, Pilates meningkatkan fleksibiliti, membina kekuatan dan mengembangkan kawalan dan ketahanan di seluruh badan. Ia memberi penekanan kepada penyelarasan, pernafasan, membangunkan teras yang kukuh, dan meningkatkan koordinasi dan keseimbangan. Bahagian ‘core’ tubuh badan, yang terdiri daripada otot-otot abdomen, punggung bawah, dan pinggul, sering disebut dan dianggap sebagai kunci kepada kestabilan seseorang. Sistem Pilates membolehkan latihan yang berbeza diubahsuai dalam pelbagai kesukaran dari peringkat permulaan sehingga ‘advance’ atau ke tahap yang lain, dan bergantung juga kepada tujuan atau batasan khusus tersebut. Intensitas dapat ditingkatkan dari masa ke masa sementara  tubuh menyesuaikan diri dengan ketahanan dan latihan tersebut.

  1. Piloxing

Latihan ini menggabungkan gerakan dari Pilates dan tinju(boxing) jadi pembakaran lemak dan pembentukan tubuh dapat dilakukan serentak.

 

  1. Jazzercise

Jazzercise menggabungkan latihan tarian, kekuatan, dan rentangan dengan muzik popular untuk keseronokan dalam senaman secara sepenuh badan. Syarikatnya kini mempunyai lebih daripada 30000 francais di seluruh dunia di 32 negara.

 

 

5.  Tabata

Anda mungkin mahu meningkatkan kekuatan, menurunkan berat badan, meningkatkan fleksibiliti atau membina otot. Apa sahaja matlamat anda, kebanyakan program senaman dapat membantu anda menjangkau mereka, selagi anda berpegang pada rancangan itu. Sekiranya anda sedang mencari program baru untuk menambah rutin anda, anda mungkin mahu memberikan percubaan Tabata. Latihan Tabata adalah bersifat high intensity inerval training (HIIT), yang menampilkan latihan yang berlangsung selama empat minit.

 

LIKE Pamapedia DI SINI 

Kembali ke Atas