Trend Gincu Matte : Tips Pemakaian Yang Sempurna

Bagaimana Untuk Memakai Gincu Matte

Untuk mendapatkan bibir matte yang sempurna, anda perlu rapikan bibir anda terlebih dahulu. Walaupun ‘lipgloss’ boleh menutup bibir yang kering, matte tidak dapat menyembunyikan kulit bibir  yang kering. Oleh itu, pastikan anda lakukan langkah-langkah ini untuk mendapatkan bibir matte yang sempurna.

  1. Warna Neutral atau warna yang hampir dengan warna kulit anda boleh membuatkan anda kelihatan pucat. Sebaliknya, pilih tangerine pop, merah atau fuchsia yang terang kerana.
  1. Jangan gunakan lip balm sebelum memakai gincu matte. Sebaliknya gunakan bibir primer seperti MAC Prep + Prime For Lips untuk penghidratan tanpa bersinar.
  1. Laraskan bibir anda dengan warna yang tepat pada gincu anda dengan sempurna untuk mengelakkan warna tidak sekata. Lebih baik lagi, isi bibir anda dengan ‘lip liner’ dan kemudian gunakan gincu di atas.
  1. Untuk kelihatan lebih lembut, isi bibir anda dengan ‘lip liner’ , kemudian letakkan gincu dengan hujung jari anda.
  1. Gincu Matte biasanya mengambil masa lebih lama untuk dipakai di bahagian penghujung bibir anda (kerana kurang kelembapan), jadi anda akan terasa untuk meletakkan semula. Jangan lakukan itu! Anda akan mendapat hasil warna bibir yang tidak sekata. Sebaliknya, bersihkan dahulu  gincu yang sedia ada dan kemudian isikan gincu yang baru.

Tips : Tukar gincu sedia ada kepada gincu matte

Daripada membeli gincu baru, hanya gunakan stok gincu sedia ada anda untuk jadikannya kelihatan seperti gincu matte. Caranya mudah sahaja,  selepas menggunakan gincu, lapkan bibir anda dengan tisu. Kemudian gunakan hujung jari anda untuk meletakkan bedak muka lutsinar pada bibir anda agar tidak kelihatan berkilat.

LIKE Pamapedia DI SINI 

Kembali ke Atas